Marc Hebrart

Marc Hebrart
Clos Le Lèon Extra Brut Magnum

ProducentMarc HebrartRegion/byMareuil-Sur-Ay, Grand Vallée de la MarneDruvblandning100% ChardonnayVolym1500Dosage3 g/lPris3699 krTillgänglighetTillgänglig via privatimport

Smakprofil

Clos Le Lèon är en muromgärdad vingård i Dizy som planterades mycket tätt 2008 med Chardonnay. Den klassiska vingården för ypperlig Chardonnay i rent söderläge på kritberggrund delades i tre delar vid ett arvsskifte, men nu är den åter samlad och utgör drygt 0,8 ha. Odlingarna sköts enligt ”lutte raisonnée” dvs yttersta försiktighet med bekämpningsmedel. Jäsningen sker separat för varje vingårdsdel i ståltankar med malolaktisk jäsning. Undantaget är cuvéen ”Rive Gauche-Rive Droite” som jäses på barrique och det nya flaggskeppsvinet ”Clos Le Léon” som jäses på barrique och utan malolaktisk jäsning.

I Clos Le Lèon använder man bara bioklassad gödsel och man beskär stockarna extra hårt för att minska avkastningen. Resultatet är oftast mycket hög mognadsgrad med en mustvikt motsvarande 11,5 till 12%.

Vid pressningen använder man bara ”hjärtat av cuvén” dvs den absolut bästa delen av första pressningen. Mustan jäses sedan på 228-liters ekfat med spontan jäsning. Efter lång sval jäsning under 3 månader vid 12 grader får vinet vila i fatet med fällningen under 7 månader.

Efter buteljering med 3 gram dosage per liter vilar vinet i flaska med jäst under 6 år.


Smakprofil

Djup guldfärg med mycket små bubblor.

Stor doft med päron, marsipan, nybakt bröd, nectarine och viss blommighet.

Fyllig smak med rund kraftig frukt, toner av mogen nectarin, aprikos, kanderade citronskal, ingefära, rostade hasselnötter och en mycket lång frisk eftersmak.


Marc Hebrart

Marc Hebrart började producera druvor 1963 och buteljerade sitt första egna vin 1964. Han överlät skötseln av egendomen till sin son Jean-Paul 1997 som drivit den sedan dess. Jean-Paul har sedan dess utökat egendomen med ett flertal nya vingårdar, bl a i Dizy och i Louvois och har under åren skapat en egendom som hör till den absoluta toppen i Champagne. Hans fru, Isabelle Diebolt, driver den kända odlarproducenten Diebolt-Vallois i Cramant, men egendomarna sköts helt separat.

Odlingarna sköts enligt ”lutte raisonnée” dvs yttrsta försiktighet med bekämpningsmedel. Jäsningen sker separat för varje vingårdsdel i ståltankar med malolaktisk jäsning. Undantaget är cuvéen ”Rive Gauche-Rive Droite” som jäses på barrique och det nya flaggskeppsvinet ”Clos Le Léon” som jäses på barrique och utan malolaktisk jäsning.

Vinerna lagras mellan två och 8 år på jästen och får sedan 6 månaders vila innan försäljning. Vinstilen är fyllig, frisk men mycket balanserad. Jean-Paul säger att han skulle kunna göra fylligare viner, men då skulle han förlora det viktigaste – balansen! Filosofin är att utnyttja alla de karaktärer som finns att tillgå i de 85 odlingslotterna i olika byar för att i sin” assemblage” dvs blandning, skapa den perfekta balansen.

Tillbaka