Special Club

Här möter du egensinniga odlare som inte är rädda att få jord under naglarna. Mindre odlare som var passionerade att framställa champagne med stor smak till rimligt pris och anledningen till att ChampagneHuset föddes 2002.

CH_Special_Club_Bild_2

Special Club 

– lyxcuvée från små odlare i Champagne.


Som intresserad konsument har man under lång tid indoktrinerats till att tro att den bästa champagnen alltid görs av de stora husen som har tillgång till massor av druvor av olika stil och kvalitet och att dessa blandningar håller oöverträffad kvalitet. Å andra sidan har vi i whiskyvärlden de senaste 30 åren upptäckt att det inte är de stora whiskyhusen som med sina blandningar gör den bästa whiskyn utan de små individuella destillerierna som gör intressant och individuell singel malt.

Special Club 

utmanar de stora

År 1971 slog sig ett 30-tal små odlare samman i en förening – ”Club des Viticulteurs de Champagne” (övers. Champagnes Vinodlarförening) för att se hur man skulle kunna, likt David och Goliat, utmana de större husen genom att visa upp de små odlarnas individualitet.

Man bestämde sig för att sätta kvalitetskraven högt, minst 3 års lagring i flaska, bara de bästa årgångarna skulle duga, champagnerna skulle vara årgångsbetecknade, bara innehålla druvor från de egna odlingarna och utgöra det bästa som varje odlare kunde prestera och för att utmärka sig ytterligare skulle vinet buteljeras i en gammaldags flaska.

För att garantera att kvalitén hålls på en extrem nivå tillsattes en jury av oenologer som skulle prova vinet två gånger – först när cuvéen har blandats, men inte tappats på flaska för den andra jäsningen, och dels efter minst 3 års lagring på flaska

Ryktet sprider sig

Under senare delen av 70-talet och 80-talet började det bli en officiell hemlighet bland kännare att man kunde hitta fantastisk kvalitet och individualitet genom att leta efter ”Special Club” som vinerna kallades.

År 1999 bestämde sig medlemmarna att ta ett steg ytterligare för att lyfta fram de små odlarnas kvalitet i bruset av de stora husens massiva reklamkampanjer. Man bytte namn till ”Club Trésors de Champagne” – fritt översatt Föreningen Skatter i Champagne och antog en ny etik- och kvalitetsdeklaration för föreningens medlemmar. Föreningens vinodlingskommitté har tagit hjälp av specialister för att göra en lista med krav som alla medlemmar har åtagit sig att tillämpa och respektera.

Kommittén har ett eget inspektionsprogram där de kontrollerar efterlevnaden och utfärdar påpekanden om det behövs.

CH_Special_Club_Bild_3
CH_Special_Club_Bild_5

Specialist på Special Club

Vi har under många år arbetat med odlare anslutna till ”Club Tresors de Champagne” eller ”Special Club” som man säger i dagligt tal. Denna sammanslutning av odlare startade redan på 70-talet och omfattar idag 27 mycket kvalitetsmedvetna odlare. ChampagneHuset har äran att representera de flesta av dessa odlare i Sverige och många av dessa cuvéer återfinns i Systembolagets sortiment.


Vi erbjuder alltså dig hela den bredd som landskapet Champagne har att erbjuda i form av odlarchampagner av högsta klass, oavsett stil, druvsort eller årgång. Vi har dessutom försäkrat oss om tillgång till några av de få producenter som i sina källare gömmer gamla fantastiska årgångar av champagne – en unik skatt.