Marc Hebrart

Marc Hebrart

Marc Hebrart började producera druvor 1963 och buteljerade sitt första egna vin 1964. Han överlät skötseln av egendomen till sin son Jean-Paul 1997 som drivit den sedan dess. Jean-Paul har sedan dess utökat egendomen med ett flertal nya vingårdar, bl a i Dizy och i Louvois och har under åren skapat en egendom som hör till den absoluta toppen i Champagne. Hans fru, Isabelle Diebolt, driver den kända odlarproducenten Diebolt-Vallois i Cramant, men egendomarna sköts helt separat.

75% utgörs av Pinot Noir och 25% av Chardonnay. Meunier används inte.

Odlingarna sköts enligt ”lutte raisonnée” dvs yttrsta försiktighet med bekämpningsmedel. Jäsningen sker separat för varje vingårdsdel i ståltankar med malolaktisk jäsning. Undantaget är cuvéen ”Rive Gauche-Rive Droite” som jäses på barrique och det nya flaggskeppsvinet ”Clos Le Léon” som jäses på barrique och utan malolaktisk jäsning.

Vinerna lagras mellan två och 8 år på jästen och får sedan 6 månaders vila innan försäljning.

Vinstilen är fyllig, frisk men mycket balanserad. Jean-Paul säger att han skulle kunna göra fylligare viner, men då skulle han förlora det viktigaste – balansen! Filosofin är att utnyttja alla de karaktärer som finns att tillgå i de 85 odlingslotterna i olika byar för att i sin” assemblage” dvs blandning, skapa den perfekta balansen.


Marc Hebrart

För sin ”liqueur d’expédition” – den söta vinblandningen som används för i ”dosage” justera syrabalansen något, använder man uteslutande koncentrerad druvmust, sk MCR, istället för det vanligare rör- eller betsockret. Man anser att sockerarterna i druvmusten stämmer bättre med de naturliga sockerarterna i vinet. Nivåerna på dosagen försöker man minska efterhand som klimatomställningen ger mer och mer fullmogna druvor.

JK3B2040-1PHOTO JP CLUB

Om Regionen

CHA_Karta_ValleDeLaMarne

Marc Hebrart har totalt 16,5 ha fördelat på 85 vingårdslotter i 10 olika byar. Huvuddelen ligger i Mareuil-sur-Aÿ, men man har vingårdar i fler 1er Crubyar som Avenay Val d’Or, Bisseuil ,Dizy och Hautvillers samt i Grand Crubyar som Aÿ, Louvois, Avize, Chouilly och Oiry.

De senaste 14 åren har Jean-Paul försökt köpa ihop Clos Le Léon i Dizy och nu har han lyckats. Den klassiska vingården för ypperlig Chardonnay i rent söderläge på kritberggrund delades i tre delar vid ett arvsskifte, men nu är den åter samlad och utgör drygt 0,8 ha.

Omdömena om byn och egendomen säger att byn borde vara Grand Cru (den var en av de två byar som fick 99% i den gamla klassningen) och vinerna är ofta mycket svår att särskilja från Aÿ Grand Cru. Egendomen har ryktet att göra viner som är mycket intressanta om man vill djupdyka i karaktärerna, men mycket trevliga om man bara vill dricka ett glas och njuta.

Tillbaka