Marc Hebrart

Marc Hebrart
Blanc de Blancs Premier Cru

ProducentMarc HebrartRegion/byMareuil-Sur-Ay, Grand Vallée de la MarneDruvblandning100% ChardonnayVolym750Dosage6 g/lPris349 kr

Smakprofil

Marc Hebrart Blancs de Blancs Premier Cru består av 100% Chardonnay och är gjord av 10% druvor från Oiry och Choully (Grand Cru), och 90% från Mareuil-sur-Aÿ (Premier Cru). 60% kommer från skörden 2020, 10% från skörden 2019 och 30% från skörden 2018.

När druvorna pressas använder man bara ”Cuvée” dvs den första och bästa delen av musten. Jäsning sker i rostfria ståltankar vid 16,5 grader men genomförd malolaktisk jäsning.

Flaskorna lagras sedan i 30 månader med jästfällningen och får en dosage på 6 g/l


Smakprofil

Ljust guldfärgad

Frisk medelstor doft med gula plommon, persika, vinteräpplen och grillad citron.

Fyllig inbjudande smak med mogen frukt, persika, blommighet och en balanserad finish med strama syror och fin mineralitet.

Marc Hebrart

Marc Hebrart började producera druvor 1963 och buteljerade sitt första egna vin 1964. Han överlät skötseln av egendomen till sin son Jean-Paul 1997 som drivit den sedan dess. Jean-Paul har sedan dess utökat egendomen med ett flertal nya vingårdar, bl a i Dizy och i Louvois och har under åren skapat en egendom som hör till den absoluta toppen i Champagne. Hans fru, Isabelle Diebolt, driver den kända odlarproducenten Diebolt-Vallois i Cramant, men egendomarna sköts helt separat.

Odlingarna sköts enligt ”lutte raisonnée” dvs yttrsta försiktighet med bekämpningsmedel. Jäsningen sker separat för varje vingårdsdel i ståltankar med malolaktisk jäsning. Undantaget är cuvéen ”Rive Gauche-Rive Droite” som jäses på barrique och det nya flaggskeppsvinet ”Clos Le Léon” som jäses på barrique och utan malolaktisk jäsning.

Vinerna lagras mellan två och 8 år på jästen och får sedan 6 månaders vila innan försäljning. Vinstilen är fyllig, frisk men mycket balanserad. Jean-Paul säger att han skulle kunna göra fylligare viner, men då skulle han förlora det viktigaste – balansen! Filosofin är att utnyttja alla de karaktärer som finns att tillgå i de 85 odlingslotterna i olika byar för att i sin” assemblage” dvs blandning, skapa den perfekta balansen.

Tillbaka