Pertois-Moriset

Pertois-Moriset
Les Quatre Terroirs Grand Cru

ProducentPertois-MorisetRegion/byCôte des BlancsDruvblandning100% ChardonnayVolym750 mlDosage5 g/lPris-Art nr-Lanserad-
Smakprofil

Producenten

Sedan början av 2000 drivs Pertois-Moriset av fjärde generationen med Dottern Céciles och hennes man Vincent i spetsen. De äger idag 35 ha vingårdar och producerar ungefär 80–90 000 flaskor per år. Familjen tror på hållbart odlande, som exempel så användas endast elektiska traktorer och gräs tillåts växa överallt.

Vinifiering

100% Chardonnay Grand Cru. I Quattre terroir är druvorna plockade från fyra av familjens vingårdsläge 60% Le Mesnil-sur-Oger 20% Oger 10% Cramant10% Choilly 70% av vinet kommer från aktuell årgång och 30% från reservviner. Vinet lagras på jästfällning i rostfria ståltankar och i stora ekfat. Blockerad malolaktisk jäsning.

Om Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs

I hjärtat av Côte de Blancs finner vi Le Mesnil-sur-Oger, en av få byar med högsta Grand Cru-klassificering. Här huserar några av Champagnes mest välrenommerade producenter som ger byn en riktig stjärnstatus. Bland dessa hittar vi Champagne Pertois-Moriset som drivs av Cécile och hennes man Vincent. Paret tog över efter Céciles föräldrar under tidigt 2000-tal och blir den tredje generationen i familjeföretaget.

100 meter upp längs gatan hittar vi ett helt nybyggt vineri med den senaste tekniken. Produktionen sker med naturligt flöde neråt, istället för att använda pumpar tar gravitationens kraft vinet ner till stora rostfria ståltankar och några enstaka ekfat där första jäsningen äger rum. Sedan bär produktionen vidare där andragångsjäsning samt lagring som sker i ett enormt underjordiskt lager med plats för hundratusentals flaskor.

Tillbaka