Grongnet

Grongnet

Grongnet Bild 3

Året var 1885 då Edmond Grongnet köpte sin första vingård och en press i Etoges. Sedan dess har Champagne Grongnet vandrat från generation till generation i fem steg där kunskap och tradition följt med. Pressen står kvar på samma plats i familjens hus som ett minne av familjens arv. Här i huset sköts än idag allt som har med produktion, lagring och försäljning att göra och den som håller i spakarna nu är Cécile Grongnet.

Etoges som byn heter ligger i förlängningen av  Côte de Blancs, på väg mot Sezanne. Här ligger en samling byar som är relativt okända och gömmer många skatter. Champagne Grongnet har alla sina 12 ha i Etoges, och den årliga produktionen uppgår till 70 000 flaskor. Arealen är planterad med majoritet Chardonnay och lika delar Pinot Noir och Meunier. Cécile tillämpar så naturlig och hållbar produktion som möjligt och utesluter systematiskt alla bekämpningsmedel. Cirka 1,5 ha av odlingsarealen är biodynamisk.


Logo-Champagne-grongnet

Elegans och finess förklarar hennes champagne väl. Blandningarna består till stor del av Chardonnay som bidrar med sin elegans och fräschör samtidigt som Grongnet använder en del ekfat i vinifieringen vilket fyller på med lite kraft och rondör. Ekfatshantering började de tillämpa år 1995 för att fånga upp de gamla traditionerna i området.

Grongnet Bild 1DSCF4731

Om Regionen

CHA_Karta_CoteDesBlancs
Tillbaka