Roland Champion

Roland Champion
Grand Eclat Millésime 2015 Grand Cru

ProducentRoland ChampionDruvblandning100% ChardonnayVolym750PrisRestaurang: 329 krTillgänglighetRestaurangsortiment / Privatimport

Smakprofil

Familjen Champion har odlat druvor sedan 1700-talet. Från början såldes skörden till uppköpare men sedan fyra generationer tillbaka gör familjen egen kvalitetschampagne. Idag är det Francois som tillsammans med hustrun Ginette och döttrarna Carole och Clémence driver företaget. 

Roland Champion Grand Eclat är 100 % Grand Cru Chardonnay från Chouillys kritiga jordar. 

En riktigt bra matchampagne från den genom åren mest populära odlaren. Lätt och mycket balanserad doft. Riktigt bra mousse och väldigt smakrik med toner av persika, päron och rostat bröd. Lång eftersmak.

Roland Champion

Endast en kort biltur från Epernay längs Avenue de Champagne kommer man till Chouilly, denna Grand Cru klassificerade by som utgör starten i ett pärlband av byar där Chardonnay dominerar, i Côte de Blancs. Här huserar Roland Champion med sina underbara champagner.

Från början var familjen Champion odlare och sålde sina druvor vidare, det var år 1929 som André Champion började producera egen champagne. Hastigt dog tyvärr André och sonen Roland tog över, endast 16 år gammal. Roland utökade arealerna och fick igång produktionen på riktigt. Idag är det Rolands barnbarn, den fjärde generationen i familjen, som styr. De har all expertis i huset och gör allt själva. Ett besök hos Champagne Roland Champion är underbart, här sitter du i en soffa framför öppen spis i farmors hem mitt i byn. Kontoret är uppdukat på matsalsbordet och i rummet intill etiketteras och packas flaskor för fullt.

Chouilly som by är högt rankad i Côte de Blancs. Här produceras mycket god champagne framförallt på Chardonnay, hela 98,7% av arealen i byn är planterad med just den druvan. Roland Champion har mest ägor i Chouilly och lite i Verneuil - 70% är Chardonnay, resterande Pinot Meunier och Pinot Noir. Totalt äger de 18 ha och producerar 85 000 flaskor per år. 

 

Tillbaka