Roland Champion

Roland Champion
Special Club 2018

ProducentRoland ChampionRegion/byGran Cru ChoillyDruvblandningChardonnayVolym750Dosage4 gr/lPris599Art nr90479TillgänglighetTillgänglig via privatimport

Smakprofil

Roland Champions champagner från den lilla byn Chouilly har länge varit en stor favorit bland våra kunder, och de lanserade flaskorna har ofta sålts snabbt. Nu kommer återigen deras toppvin Special Club Grand Cru, denna gång i toppårgången 2018.  

Årgången anses exeptionell med fyllig och balanserad syra påminnande om 1990 och 2002. Vinet har en stor doft med exotisk frukt och friska äppeltoner samt en frisk fyllig smak med gräddig mousse och mycket fin balans. 

100% Chardonnay, druvorna till vinet kommer från familjens äldsta stockar med åldern 40 år och från deras bästa vingårdar i Chouilly. Efter skörd 2018 så jästes vinet på tank med malolaktisk jäsning, tappades på flaska för andrajäsning 2019 och degorgerades i november 2022.

Lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 1 september 2023*

*Tyvärr är denna artikel slut hos Systembolaget men den går att beställa via privatimport. 

Till Systembolagets privatimport 


Ladda ner fullständigt produktblad här

Om Roland Champion

Endast en kort biltur från Epernay längs Avenue de Champagne kommer man till Chouilly, denna Grand Cru klassificerade by som utgör starten i ett pärlband av byar där Chardonnay dominerar, i Côte de Blancs. Här huserar Roland Champion med sina underbara champagner.

Från början var familjen Champion odlare och sålde sina druvor vidare, det var år 1929 som André Champion började producera egen champagne. Hastigt dog tyvärr André och sonen Roland tog över, endast 16 år gammal. Roland utökade arealerna och fick igång produktionen på riktigt. Idag är det Rolands barnbarn, den fjärde generationen i familjen, som styr. De har all expertis i huset och gör allt själva. Ett besök hos Champagne Roland Champion är underbart, här sitter du i en soffa framför öppen spis i farmors hem mitt i byn. Kontoret är uppdukat på matsalsbordet och i rummet intill etiketteras och packas flaskor för fullt.

Chouilly som by är högt rankad i Côte de Blancs. Här produceras mycket god champagne framförallt på Chardonnay, hela 98,7% av arealen i byn är planterad med just den druvan. Roland Champion har mest ägor i Chouilly och lite i Verneuil - 70% är Chardonnay, resterande Pinot Meunier och Pinot Noir. Totalt äger de 18 ha och producerar 85 000 flaskor per år. 

 

Tillbaka