Remy Massin

Remy Massin
Special Club Pinot Blanc 2017

ProducentRemy Massin & FilsRegion/byCôte des Bar, Ville-sur-ArceVolym750 mlDosage5 g/lPris796Art nr73418TillgänglighetSystembolagets beställningssortiment 14 nov 2023

Smakprofil

Special Club på ren Pinot Blanc!

I den södra delen av Champagne – Côte des Bar – odlas en del Pinot Blanc. Det är en av de godkända druvorna, men den odlas i mycket liten skala. Ofta används den för att blandas med Chardonnay, men det finns några få odlare som vinifierar den helt separat.

I Ville-sur-Arce sköter familjen Massin sina vingårdar med sonen Cédric i täten. Då man är medlem i Club Trésors de Champagne så gör man Special Club. En av dessa toppcuvéer är ovanligt nog gjord på ren Pinot Blanc vilket de är ensamma om i klubben.

De flesta som smakat ren Pinot Blanc har gjort det i viner från Tyskland, Österrike eller Alsace. I dessa viner finner man oftast en tydligt grön, stjälkig frukt som ofta beror på att druvan inte odlas i de bästa lägena. Odlad noggrant och vinifierad som champagne blir det ett helt annat resultat.

Årgången 2017 var svår med mycket röta på vissa håll i norr, men i det varmare Côte des Bar så klarade man sig bra trots lite hagelproblem och Pinot Blanc i synnerhet. Efter tankjäsning med malolaktisk jäsning fick vinet vila på jästen i fyra år och degorgerades med en dosage på 5 g/l.

Vinet har en frisk grönfruktig doft med tropisk frukt som mandarin och gula plommon samt citrus. Smaken är lätt och elegant med citrus, mandarin, päron och mycket balanserad finish.


Remy Massin Special Club Pinot Blanc 2017 släpps i Systembolagets beställningssortiment hösten 2023

Remy Massin

I den södra delen av Champagne – Côte des Bar – odlas övervägande Pinot Noir, men också en del Pinot Blanc. Klimatet i detta sydliga hörn av Champagne är betydligt varmare och jordmånen inte lika dominerad av krita, utan den består av kalkrik Kimmeridgelera, precis som i granndistriktet Chablis. Pinot Blanc är en av de godkända druvorna, men den odlas i mycket liten skala. Ofta används den för att blandas med Chardonnay, men det finns några få odlare som vinifierar den helt separat.

I Ville-sur-Arce sköter familjen Massin sina vingårdar med sonen Cédric i täten även om fadern Sylvère m fl är inblandade i verksamheten. Vingårdarna ligger uppdelade på många små enheter i flera byar i trakten. Då man är medlem i Club Trésors de Champagne, och den enda i Côte des Bar, så gör man Special Club. En av dessa toppcuvéer är ovanligt nog gjord på ren Pinot Blanc vilket de är ensamma om i klubben.

champagne Remy massin_logo
Tillbaka