Remy Massin

Remy Massin
Special Club Pinot Blanc 2017

ProducentRemy Massin & FilsRegion/byCôte des Bar, Ville-sur-ArceDruvblandning100% Pinot BlancVolym750 mlDosage5 g/lPris796Art nr73418TillgänglighetSystembolagets beställningssortiment

Smakprofil

Special Club på ren Pinot Blanc!

I den södra delen av Champagne – Côte des Bar – odlas en del Pinot Blanc. Det är en av de godkända druvorna, men den odlas i mycket liten skala. Ofta används den för att blandas med Chardonnay, men det finns några få odlare som vinifierar den helt separat.

I Ville-sur-Arce sköter familjen Massin sina vingårdar med sonen Cédric i täten. Då man är medlem i Club Trésors de Champagne så gör man Special Club. En av dessa toppcuvéer är ovanligt nog gjord på ren Pinot Blanc vilket de är ensamma om i klubben.

De flesta som smakat ren Pinot Blanc har gjort det i viner från Tyskland, Österrike eller Alsace. I dessa viner finner man oftast en tydligt grön, stjälkig frukt som ofta beror på att druvan inte odlas i de bästa lägena. Odlad noggrant och vinifierad som champagne blir det ett helt annat resultat.

Årgången 2017 var svår med mycket röta på vissa håll i norr, men i det varmare Côte des Bar så klarade man sig bra trots lite hagelproblem och Pinot Blanc i synnerhet. Efter tankjäsning med malolaktisk jäsning fick vinet vila på jästen i fyra år och degorgerades med en dosage på 5 g/l.

Vinet har en frisk grönfruktig doft med tropisk frukt som mandarin och gula plommon samt citrus. Smaken är lätt och elegant med citrus, mandarin, päron och mycket balanserad finish.


Remy Massin Special Club Pinot Blanc 2017 finns i Systembolagets beställningssortiment 

Remy Massin

Côte des Bar är den södra delen av Champagne som gränsar till Chablis. För drygt 100 år sedan försökte man utesluta denna del från klassifikationen Champagne, vilket slutade i våldsamma upplopp och protester. Efter första världskriget bestämde man dock att denna del av Champagne skall få ingå i klassifikationen av Champagne. Anseendet var dock lite dåligt under många år, även om de stora champagnehusen gärna köpte druvor från detta område. De senaste 15 åren har områdets anseende förbättrats kraftigt, då många upptäckt att det finns en mängd små odlare som gör utsökt champagne från detta ”nya” område i Champagne.

Familjen Remy Massins histioria började med Louis-Aristide Massin 1865. Han var druvodlare som upplevde Phylloxerakatastrofen som i denna del av Champagne slog till 1893. Efter att ha ympat sina stockar på amerikanska rötter kunde han fortsätta familjens vinodlande tillsammans med sonen Marius, som senare bestämde sig för att sluta att bara sälja druvor, utan att göra sin egna champagne.Champagne Rémy Massin bildades därför 1974 av hans son Rémy. Under åren har man anskaffat fler vingårdar, och idag förfogar man över 20 ha.

Jordmånen i familjens odlingar är den kalkrika Kimmeridgeleran, samma jordmån som i Chablis, vilken ger en elegant pinot noir, en balanserad chardonnay och en elegant pinot blanc.

Re¦ümy Massin 3
Re¦ümy Massin 4
Remy-Massin-13
Remy-Massin-17
Re¦ümy Massin 2
Remy-Massin-7
champagne Remy massin_logo
Tillbaka