Pertois-Moriset

Pertois-Moriset
Rosé Blanc

ProducentPertois-MorisetRegion/byCôte des BlancsVolym750 mlDosage3g/lPris496Art nr73472TillgänglighetSystembolagets beställningssortiment 25 okt 2023

Smakprofil

Rosé från Pertois-Moriset!

I den kända byn Le Mesnil-sur-Oger i Côte de Blancs finns odlarfamiljen Pertois-Moriset i ett modest hus granne men kusinerna hos Launois. Deras rosé är baserad på den fina skörden 2015. 92% Chardonnay från Grand Cruvingårdar har blandats med 8% röd Pinot Noir från Bouzy Grand Cru. Efter tankjäsning har vinet vilat på jästen i tre år plus ett par års flaskmognad och fått en liten mognadston av det, vilket syns på den läckra kopparfärgen.

Doften är först lite diskret, men öppnar sig sedan med både frisk citrus, gröna äpplen och lite röda bär främst hallon. Smaken är frisk och brödig med lite rostade nötter, blodapelsin, apelsinskal och mandarin samt en fin balanserad finish.


Pertois-Moriset Rosé Blanc släpps i Systembolagets beställningssortiment 25 november 2023

Pertois-Moriset

Tack vare att den är hemvist för flera av Champagnes mest välrenommerade producenter har byn Le Mesnil-sur-Oger riktig stjärnstatus. En av de ansedda producenterna är odlarfamiljen Pertois-Moriset.

Sedan start, då ättlingarna från två vinodlarfamiljer - Yves Pertois och Janine Moriset - 1951 lade grunden till familjeföretaget, har Pertois-Moriset gjort champagne på druvor från egna odlingar. 

Idag är det dottern Cécile med mannen Vincent Bauchet driver verksamheten och sedan de byggde ett helt nytt vineri 2009 har vinerna tagit sig till nya höjder. De disponerar hela 35 ha vingårdar och behåller de bästa för egen produktion och säljer resterande druvor till större hus. Deras nya stil är att visa Chardonnayfrukten så rent som möjligt, och om det passar, att inkludera en liten portion fatjäsning. Utöver sitt bassortiment som är mycket imponerande, gör man numera även rena bychampagner från t ex Oger och Le Mesnil, och till och med ett antal vingårdschampagner från utvalda vingårdslägen. Dosagen är alltid minimal, ofta 1-3 gram per liter. Den skall inte dölja något utan bara balansera och framhäva den fina frukten.

Läs mer om producenten

Tillbaka