Pertois-Moriset

Pertois-Moriset
Special Club 2015

ProducentPertois-MorisetRegion/byCôte des BlancsDruvblandning100% ChardonnayVolym750 mlDosage2,5 g/lPris796Art nr73409TillgänglighetSystembolagets beställningssortiment

Smakprofil

Ny Special Club från Pertois-Moriset!

I den kända byn Le Mesnil-sur-Oger i Côte de Blancs finns odlarfamiljen Pertois-Moriset. Sedan 2014 är de medlemmar i Club Trésors de Champagne och producerar Special Club. Här presenterar vi deras Special Club från den fina årgången 2015. 

2015 betecknas som ett varmt år med lite lägre syranivåer, och regnperioden på hösten gjorde det mycket viktigt när man valde att skörda. Genomgående anses dock 2015 som en fyllig och bra årgång.

Som alltid, och speciellt i ett varmt år som 2015, med deras bästa viner är det ren Chardonnay från de bästa vingårdarna i Le Mesnil, ingen malolaktisk jäsning  och mycket låg dosage. Vinet jästes på tank till 88% och på fat 12%.Det tappades på flaska för flaskjäsning i april 2016 och degorgerades efter 6 års flasklagring i april 2022 med en dosage på 2,5 g/l.

Vinet har frisk doft med rabarber, gröna och gula äpplen, mandel och citrus, samt en frisk mineralisk smak med citrus, gul frukt, kryddighet och fin balans.


Pertois-Moriset Special Club 2015 släpps i Systembolagets beställningssortiment hösten 2023.

Pertois-Moriset

Tack vare att den är hemvist för flera av Champagnes mest välrenommerade producenter har byn Le Mesnil-sur-Oger riktig stjärnstatus. En av de ansedda producenterna är odlarfamiljen Pertois-Moriset.

Sedan start, då ättlingarna från två vinodlarfamiljer - Yves Pertois och Janine Moriset - 1951 lade grunden till familjeföretaget, har Pertois-Moriset gjort champagne på druvor från egna odlingar. 

Idag är det dottern Cécile med mannen Vincent Bauchet driver verksamheten och sedan de byggde ett helt nytt vineri 2009 har vinerna tagit sig till nya höjder. De disponerar hela 35 ha vingårdar och behåller de bästa för egen produktion och säljer resterande druvor till större hus. Deras nya stil är att visa Chardonnayfrukten så rent som möjligt, och om det passar, att inkludera en liten portion fatjäsning. Utöver sitt bassortiment som är mycket imponerande, gör man numera även rena bychampagner från t ex Oger och Le Mesnil, och till och med ett antal vingårdschampagner från utvalda vingårdslägen. Dosagen är alltid minimal, ofta 1-3 gram per liter. Den skall inte dölja något utan bara balansera och framhäva den fina frukten.


Tillbaka