Roland Champion

Roland Champion
Special Club 2012 Grand Cru

ProducentRoland ChampionRegion/byCôte de Blancs, ChoullyDruvblandning100% ChardonnayVolym750 mlDosage4 g/lPris496 krArt nr-Tillgänglighet*Slutsåld*

Smakprofil

Roland Champion Special Club 2012 Grand Cru är en Blanc de Blanc gjord på 100% Chardonnay från Grand Cru-klassificerade byn Chouilly. 

Druvorna kommer från vingårdar vars vinstockar är minst 38 år gamla. Vinstockarna har djupa rotsystem och växer i jordar med hög kalkhalt. Musten är jäst på ståltank och lagrad i minst fyra och ett halvt år på jästen. 

Champagnen har en vacker gyllene färg och en dosage om endast 4 gr. Det är en rik och balanserad champagne där smöriga inslag samsas med pigg och nyanserad syra, finstämd mineralitet med lätt krydda, brioche, äpplen, citrus, grapefrukt och florala inslag, vilket mynnar ut i ett långt avslut.

Finns att köpa här

Om Roland Champion Special Club 2012

Endast en kort biltur från Epernay längs Avenue de Champagne kommer man till Chouilly, denna Grand Cru klassificerade by som utgör starten i ett pärlband av byar där Chardonnay dominerar, i Côte de Blancs. Här huserar Roland Champion med sina underbara champagner.

Från början var familjen Champion odlare och sålde sina druvor vidare, det var år 1929 som André Champion började producera egen champagne. Hastigt dog tyvärr André och sonen Roland tog över, endast 16 år gammal. Roland utökade arealerna och fick igång produktionen på riktigt. Idag är det Rolands barnbarn, den fjärde generationen i familjen, som styr. De har all expertis i huset och gör allt själva. Ett besök hos Champagne Roland Champion är underbart, här sitter du i en soffa framför öppen spis i farmors hem mitt i byn. Kontoret är uppdukat på matsalsbordet och i rummet intill etiketteras och packas flaskor för fullt.

De producerar 

85 000 flaskor årligen.

Chouilly som by är högt rankad i Côte de Blancs. Här produceras mycket god champagne framförallt på Chardonnay, hela 98,7% av arealen i byn är planterad med just den druvan. Roland Champion har mest ägor i Chouilly och lite i Verneuil - 70% är Chardonnay, resterande Pinot Meunier och Pinot Noir. Totalt äger de 18 ha och producerar 85 000 flaskor per år. 

Tillbaka