Roland Champion

Roland Champion
Special Club 2016

ProducentRoland ChampionRegion/byChouilly, Côte de BlancsDruvblandning100% ChardonnayVolym750 mlDosage3 g/lPris496Art nr90479Tillgänglighet*Slutsåld*

Smakprofil

lätt utvecklad doft med äpplen, citrus, brioche, med blommor och mineral. Komplex smak av äpplen, citrus, nötter och mineral med fin mousse och lång eftersmak

Bejublad blanc de blancs – nu kommer årgång 2016 av Roland Champion Special Club

Roland Champion Special Club Grand Cru är en återkommande och högt uppskattad cuvée som endast produceras vissa år, då druvorna anses hålla speciellt hög kvalitet. Första årgången Roland Champion gjorde en Special Club cuvée var 2012, sedan lanserades 2014 och nu är det dags för 2016.

Här finner vi lätt utvecklad doft med äpplen, citrus, brioche, med blommor och mineral. Komplex smak av äpplen, citrus, nötter och mineral med fin mousse och lång eftersmak. Vinet buteljerades i juli 2017 och degorgerades i februari 2021 med dosage om 3 gram/liter. Roland Champion Special Club 2016 är god att dricka nu men vinner helt klart på några års lagring. Perfekt som aperitif eller till skaldjur och grillad fisk.

Sedan 1929 gör familjen Champion champagne på druvor från familjens egna odlingar. Roland Champion Special Club 2016 är gjord på 100% Chardonnay från högt rankade grand cru-byn Chouilly. Här är hela 98,7% av arealen är planterad med Chardonnay och här har familjen Champion de största delarna av sina ägor. Totalt äger de 18 hektar och producerar ungefär 85 000 flaskor per år.

Liksom alla champagner som betecknas “Special Club” har denna noga testats och valts ut av odlarnätverket Club Trésor de Champagne. Nätverket startades 1971 när en grupp anrika familjer i Champagne kom fram till att de ville göra världen uppmärksam på unikiteten hos odlarchampagne. Sedan marknadsför Club Trésor det bästa ur sortimentet från sina medlemmar och tillika odlare/champagnemakare. En special club-cuvée är alltid årgångsbetecknad, görs uteslutande på druvor från vinmakarens egna odlingar och är alltid ett resultat av exceptionellt bra årgångar som testats noggrant och valts ut av en jury.

Trots att familjen Champion har odlat druvor i Champagne så länge innebär varje säsong spänning och viss nervositet. 2014 var inget undantag och säsongen bjöd på stökigt väder som kastade odlarna mellan hopp och förtvivlan. I slutändan blev det ändå ett gynnsamt år som räddades av fint och varmt väder de sista veckorna före skörd. Speciellt chardonnaydruvorna utvecklades till fulländning med stor arom och välbalanserad syra.

Tillbaka