Roland Champion

Roland Champion
Carte Noir 2012

ProducentRoland ChampionRegion/byGran Cru ChoillyDruvblandningChardonnayVolym750Dosage4 g / LPrisRestaurang: 369 krTillgänglighetRestaurangsortiment / Privatimport

Smakprofil

100% Chardonnay, druvorna till vinet kommer från familjens äldsta stockar med åldern 40 år och från deras bästa vingårdar i Chouilly

Carte Noire 2013 föddes i en komplex och sen skörd. En lång och dynamisk vegetativ cykel under en solig och kall årstid. En fräsch och elegant doft med diskreta toner av frukt, mandel och citrus. Slutligen toner av rostad sesam och bergsblomhonung. På gommen är den tät och exakt med en sammetslen och silkeslen struktur, elegant och exakt. Delikat toner av vita frukter, karamelliserad ananas, grädde och vanilj. Strukturen i slutet av gommen är energisk, levande och mineralisk. 

Servera kall, runt 8-10°C som aperitif, och 10° och 12°C vid måltid.


Om Roland Champion

Endast en kort biltur från Epernay längs Avenue de Champagne kommer man till Chouilly, denna Grand Cru klassificerade by som utgör starten i ett pärlband av byar där Chardonnay dominerar, i Côte de Blancs. Här huserar Roland Champion med sina underbara champagner.

Från början var familjen Champion odlare och sålde sina druvor vidare, det var år 1929 som André Champion började producera egen champagne. Hastigt dog tyvärr André och sonen Roland tog över, endast 16 år gammal. Roland utökade arealerna och fick igång produktionen på riktigt. Idag är det Rolands barnbarn, den fjärde generationen i familjen, som styr. De har all expertis i huset och gör allt själva. Ett besök hos Champagne Roland Champion är underbart, här sitter du i en soffa framför öppen spis i farmors hem mitt i byn. Kontoret är uppdukat på matsalsbordet och i rummet intill etiketteras och packas flaskor för fullt.

Chouilly som by är högt rankad i Côte de Blancs. Här produceras mycket god champagne framförallt på Chardonnay, hela 98,7% av arealen i byn är planterad med just den druvan. Roland Champion har mest ägor i Chouilly och lite i Verneuil - 70% är Chardonnay, resterande Pinot Meunier och Pinot Noir. Totalt äger de 18 ha och producerar 85 000 flaskor per år. 

 

RolandChampion-9
RolandChampion-21
Roland_Champion Family
Roland_Champion
Tillbaka