Pierre Gimonnet

Pierre Gimonnet
Oenophile 2008 Premier Cru Brut Nature

ProducentPierre Gimonnet & FilsRegion/byCôte de Blancs, CuisDruvblandning100% ChardonnayVolym750 mlDosage0 g/lPrisBeställningssortiment 699 krArt nr7323101TillgänglighetSlutsåld

Smakprofil

Oenophile 2008 Premier Cru Brut Nature är 100% Chardonnay från Grand Cru-byarna Cramant, Chouilly och Oger samt Premier Cru-byn Cuis. Vinifiering har skett på ståltank med malolaktisk jäsning och champagnen har vilat på sin jästfällning i sex år före degorgering. Dosagen är 0 g/l vilket betyder att den är kruttorr. 

Stilen är karaktärisktisk för Pierre Gimonnet med sin tydliga mineralitet och eleganta syra. I smaken finner vi krispiga gröna äpplen, citronzest, vita blommor och mandel. 

Årgång 2008 anses vara en av de bästa på länge i Champagne och är klassificerad 5 av 5. 

Om Pierre Gimonnet Oenophile

Med utgångspunkt i Cuis och alla sina marker i Côte de Blancs är familjen Gimonnet kungen av Chardonnay. Med hela 28 ha odlingar i Grand cru klassificerade Cramant, Chouilly och Oger samt Premier cru byarna Cuis och Vertus odlar sönerna Didier och Olivier med perfektion och skapar fantastiska champagner.

Familjen har odlat druvor sedan 1750 och levererade länge sina skördar till de stora champagnehusen. Men under åren mellan världskrigen började de skapa sina egna viner och har sedan dess förfinat ett familjeföretag präglat av hantverksskicklighet och passionerat detaljfokus på vingårdslägen och unika blandningar. För det är just tack vare deras stora odlingarna och möjligheten att pressa många olika vingårdslägen separat som Gimonnet kan åstadkomma en sådan rikedom i sina champagner. Målet är att blanda ett basvin så resultatet blir komplext och komplett. Därför kan vissa champagner innehålla upp till 100 olika viner för att få den perfekta balansen mellan elegans, fräschör och mognad.

Champagnerna är eleganta och friska med djupa toner. Sockertillsatsen, dosagen, är aldrig mer än nödvändig, de säger ”just dosage” och ligger aldrig över 6g/l.

Pierre Gimonnet är medlemmar i Club Trésors de Champagne och de bästa åren gör de även champagner under varumärket Special Club.

Lagrad i cirka 6 år.

Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt traditionellt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. För en brut nature tillsätter man inget socker innan förslutning.

CHA_Gimonnet_700x280
Tillbaka