Vincent Joudart

Vincent Joudart
Special Club 2015

ProducentVincent JoudartRegion/byRégion De Congy, Villevenard, FèrebriangesDruvblandning16% Pinot noir, 50% Pinot meunier och 34% ChardonnayVolym750 mlDosage5 g/lPris440 krArt nr-Tillgänglighet*Slutsåld*

Smakprofil

Vincent Joudart Special Club 2015 är en cuvée på 16% Pinot noir, 50% Pinot meunier och 34% Chardonnay från egna odlingar i Fèrebrianges där den kalkrika jorden ger komplexa och friska viner. I cuvéen möts man av den typiska meunierfrukten som balanseras fint av kraften från Pinot noir och en frisk chardonnaysyra.

Vincent Joudart Special Club 2015

Gillade du hyllade 2014 års Special Club från Vincent Joudart så kommer nu uppföljaren från den småskaliga hantverksproducenten. 2015 års blend på Pinot noir, Pinot meunier och Chardonnay från Vincent Joudart höll nämligen så fin kvalitet att även denna kunde bli till en prestigefylld “Special Club-champagne”. Troligtvis smäller 2015 till och med högre än föregångaren eftersom årgången bland många odlare anses vara helt fantastisk, enligt en del kan det till och med vara den bästa sedan 1947!

2015 inleddes skakigt med en kall vinter och stökigt aprilväder. Sedan följde en riktigt varm sommar, en kall period i augusti men fint väder under den del av september när skörden inleddes. Det varma, torra året har de producerat viner med fin balans, framträdande frukt, struktur, friskhet, hög koncentration och stor lagringspotential.

Vincent Joudart Special Club 2015 är en cuvée på 16% Pinot noir, 50% Pinot meunier och 34% Chardonnay från egna odlingar i Fèrebrianges där den kalkrika jorden ger komplexa och friska viner. I cuvéen möts man av den typiska meunierfrukten som balanseras fint av kraften från Pinot noir och en frisk chardonnaysyra. Delen Pinot noir har legat på foudre och lagrat i 16 månader och allt vin har genomgått malolaktiskt jäsning. Dosagen är 4 gram per liter. Smaken är nyanserad, något utvecklad, frisk och krispig. Här finns inslag av röda äpplen, ljust bröd, persika, mineral, nougat och grapefrukt. För den som har tålamod kommer några år ytterligare i källaren att ge god utdelning.

Med en årsproduktion på omkring 70 000 flaskor når endast cirka 10% av Vincent Joudarts viner utanför Frankrikes gränser. Han beskrivs ofta som en extrem perfektionist och vakar som en hök över sina viner, vilka lagras i en källare under hans bostad. Vincent Joudarts champagner är alltid fina och friska med god lagringspotential. Ofta till ett mycket fördelaktigt pris bör tilläggas, speciellt med tanke på hantverket som ligger bakom den småskaliga produktionen.

Vincent Joudart är en av de 27 hantverksproducenter som tillsammans utgör Club Trésors De Champagne. Bland dessa småskaliga producenternas champagner väljs de allra bästa årgångarna ut för att tappas på speciella flaskor och och märkas ut som Special Club-champagner.

Vincent-Joudart-12
Tillbaka