Grongnet

Grongnet
Special Club 2014

ProducentGrongnetRegion/byRégion De Congy, Villevenard/ EtogesDruvblandning55% Pinot Noir 45% ChardonnayVolym750 mlDosage7 g/lPris496 krArt nr-Tillgänglighet*Slutsåld*

Smakprofil

Grongnet Special Club 2014 har en utvecklad och nyanserad smak med inslag av röda äpplen, nougat, smör, pomerans, aprikos och rostat bröd. Vinmakaren Cécile Grongnet har låtit 100 % av druvmusten jäsa på ståltank. Vinet har sedan lagrat tre och ett halvt år på sin jäst och dosagen är 7 gram/liter.

Grongnet Special Club 2014 bjuder på en komplex, utvecklad doft med inslag av röda äpplen, nougat, smör, pomerans och rostat bröd.

Finns att köpa här

Om Grongnet Special Club 2014


Grongnet Special Club 2014, en blend på 45% Chardonnay och 55% Pinot Noir från familjen Grongnets odlingar i Étoges, några kilometer söder om klassiska Côte de Blancs.

Det här är ett utmärkt sätt att stifta bekantskap med den spännande årgången 2014, som enligt många vinkännare och producenter varit svårtolkad. En mild vinter följd av en varm vår ledde till en generös blomning. Länge trodde många på en tidig skörd men sedan kom svalka och regn i så stor mängd att odlarna började oroa sig för oregelbundna mognadsnivåer, framför allt hos de blå druvorna. En fin september med soliga dagar och svala nätter räddade dock läget och gav större delen av skördarna snygg mognad och bra balans. Särskilt Chardonnay nådde sin fulländning detta nådens år 2014.

En cuvée på den speciella, stora flaskan som bär etiketten “Special Club” är alltid en årgångschampagne som representerar det bästa från domänen i fråga. Före buteljering genomgår cuvéen flera blindtester innan den godkänns av en hård jury tillsatt av odlarnätverket Club Trésors de Champagne som idag består av 29 mindre odlare i Champagne, varav Maison Grongnet är en av medlemmarna. 

Maison Grongnet har haft verksamhet i Étoges sedan 1885 och idag drivs familjeföretaget av Cécile Grongnet som också är vinmakaren. Egendomen omfattar 14 hektar vinodlingar i Étoges som är en liten by med omkring 300 invånare. Förutom att Étoges ligger i hjärtat av Champagne är byn känd för det bevarade 1600-talsslottet, Château d´Étoges, omgivet en bred vallgrav med vatten från naturliga springkällor.

Från hjärtat av Champagne

Champagne är beläget i norra Frankrike, cirka 15 mil öster om Paris. Distriktet delas in i områdena Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne och Côte des Bar.

Tillbaka