Robert Barbichon

Robert Barbichon
Brut Blanc de Noirs

ProducentRobert BarbichonRegion/byCôte des Bar, Gyé-sur-SeineDruvblandning88% Pinot Noir 12% Pinot MeunierVolym750 mlDosage5 g/lPrisRestaurang: 349 kr Systembolaget: 479 krArt nr78803Tillgänglighet*Slutsåld*

Smakprofil

Producenten

Robert Barbichon drivs idag av barnbarnet Tomas. Tomas har en stark vision om hållbart odlande och vinmakande. Årgång 2012 var hans förta Demeter certifierade årgång.  Vingårdarna gränsar till Chablis och ger fantastisk mineralitet i vinerna. Tomas lägger mycket tid i vingårdarna och tror på hög koncentration i druvorna och ligger på låga 50 hl/ha i sina totalt 9,5 Ha vingårdar. Stockarna är i snitt 40-50år gamla.

Vinifiering,

88% Pinot Noir 12 % Pinot Meunier, vinifieras var för sig, lagring på ståltank. Basår 2015 utgör 73% följt av26% från 2014 och 1% från 2013. Blanc de Noirs lades på flaska för en andrajäsning den 25 maj 2016 och degorgerades 25 oktober 2018

om Robert Barbichon

Champagne Barbichon är en liten odlare att hålla ögonen på. Stationerad i de södra delarna av Champagne, närmare bestämt Gye-sur-Seine i Côte des Bar. Här och i Courteron samt Celles-sur-Ource odlar Thomas Barbichon 9 ha helt efter biodynamiska principer. Naturen är en del i produktionen och ska tas som hand på bästa sätt.

Det är just Thomas syn på naturen som driver Champagne Barbichon framåt. Låg dosage och ytterst liten mänsklig påverkan i vingårdarna lägger grunden för spännande champagner i kraftig och intensiv stil.
Förutom de tre stora druvsorterna har Champagne Barbichon även Pinot Blanc i sina ägor, något som är unikt då druvans utbredning i Champagne är minimal idag. Vinifiering sker på både ek och stål för att kombinera elegans och fräschör med kraft och volym.

Tillbaka