Marc Hebrart

Marc Hebrart
Special Club 2019

ProducentMarc HebrartRegion/byMareuil-Sur-Ay, Grand Vallée de la MarneDruvblandning60% Pinot Noir, 40% ChardonnayVolym750Dosage5,5 g/lPris599Art nr91297TillgänglighetLanseras i systembolagets tillfälliga sortimentet 9 februari

Smakprofil

2019 var en mycket lyckad årgång i Champagne med fina mognadsnivåer och bra syra. 

Special Club 2019 är gjord på majoriteten Pinot Noir från gamla stockar i Mareuil/Aÿ från vingårdslägena Faubourg d’Enfer, Croix Blanche, Pruche och Haut de Varille, samt Pinot Noir från Louvois i Montagne de Reims och vingårdslägena Le Mont och Les Hauts Berceaux. 40% är Chardonnay från gamla stockar i Mareuil och vingårdslägena Beauregard, Ramonette, Buisson Saint Loup och Clef. 

Druvorna jästes separat för varje vingårdsläge i små rostfria ståltankar, fick genomgå malolaktisk jäsning och efter buteljering vila på jästen i fyra år. Dosagen gjordes med MCR, koncentrerad druvmust, som man anser har sockerarter som liknar vinets. Dosagen uppgick till 5,5 g/l. 

Eleganta, fruktiga aromer av gula äpplen, persika, och citrus med en förnimmelse av ananas och papaya. Medelfylligt med pigga bubblor och toner av rostad brioche och mineral.

Marc Hebrart

Marc Hebrart började producera druvor 1963 och buteljerade sitt första egna vin 1964. Han överlät skötseln av egendomen till sin son Jean-Paul 1997 som drivit den sedan dess. Jean-Paul har sedan dess utökat egendomen med ett flertal nya vingårdar, bl a i Dizy och i Louvois och har under åren skapat en egendom som hör till den absoluta toppen i Champagne. Hans fru, Isabelle Diebolt, driver den kända odlarproducenten Diebolt-Vallois i Cramant, men egendomarna sköts helt separat.

Odlingarna sköts enligt ”lutte raisonnée” dvs yttrsta försiktighet med bekämpningsmedel. Jäsningen sker separat för varje vingårdsdel i ståltankar med malolaktisk jäsning. Undantaget är cuvéen ”Rive Gauche-Rive Droite” som jäses på barrique och det nya flaggskeppsvinet ”Clos Le Léon” som jäses på barrique och utan malolaktisk jäsning.

Vinerna lagras mellan två och 8 år på jästen och får sedan 6 månaders vila innan försäljning. Vinstilen är fyllig, frisk men mycket balanserad. Jean-Paul säger att han skulle kunna göra fylligare viner, men då skulle han förlora det viktigaste – balansen! Filosofin är att utnyttja alla de karaktärer som finns att tillgå i de 85 odlingslotterna i olika byar för att i sin” assemblage” dvs blandning, skapa den perfekta balansen.

Tillbaka