José Michel & Fils

José Michel & Fils
Grand Vintage 2012

ProducentJosé Michel & FilsRegion/byMoussy, Vallée de la MarneDruvblandning65% Chardonnay, 35% Pinot MeunierVolym750 mlDosage9 g/lPrisBeställningssortiment 499 krArt nr7389301TillgänglighetBeställningssortiment / Restaurangsortiment

Smakprofil

Denna champagne kommer från huvudegendomen i Moussy som är legendarisk sedan tidigare vinmakaren José Michel drev den. Han ansågs vara en guru på Pinot Meunier.

Idag sköts egendomen av hans barnbarn Antonon Michel. Vinet består av 35%Pinot Meunier och 65% Chardonnay och är jäst på tank och ekfat och har genomgått malolaktisk jäsning. 

Något utvecklad doft med inslag av rostat bröd, gula äpplen och blommor. Hög syra och en smak där citrusfrukten dominerar och med undertoner av äpple och päron. Avslutningen bjuder på mandel och rostade hasselnötter.

José Michel & Fils

Champagne José Michel som startades år 1847 och är ett av de äldsta champagnehusen i byn Moussy som ligger alldeles utanför Epernay i Côte Sud d’Epernay som hör till Vallée de la Marne. Här dominerar Pinot Meunier som man hanterar och representerar på bästa sätt.

De producerar 90 000 fl/år från sina 10 ha i Moussy och några grannbyar med lika delar Pinot Meunier och Chardonnay med en mindre mängd Pinot Noir som endast används i produktionen av roséchampagne. Det finns en felaktig bild att Pinot Meunier endast används i standardchampagne men det motbevisar José Michel kraftigt. Deras högsta kvalitéer innehåller stora delar av druvan och resultatet är fantastiskt. Långlivade champagner av hög kvalité i en generös stil.

Firman innehar högsta HVE-certifiering som innebär strikta riktlinjer från franska jordbruksverket för ett hållbart jordbruk. José Michel gick bort hösten 2019, 90 år gammal. Han har lyft champagnehuset till höga höjder och det finns inte en årgång som han inte mindes med exakt väder och druvblandning. Josés första årgång var 1955 och hans sista blev 2019, 64 årgångar har han alltså fått se sina odlingar växa. ! Idag drivs odlingarna och produktionen av Josés barnbarn Antonin Michel som blivit väl omhändertagen och upplärd av José om såväl kvalitet och vikten av tradition.  

Firman innehar högsta HVE-certifiering

Det innebär strikta riktlinjer från franska jordbruksverket för ett hållbart jordbruk. José Michel gick bort hösten 2019, 90 år gammal. Han har lyft champagnehuset till höga höjder och det finns inte en årgång som han inte mindes med exakt väder och druvblandning. Josés första årgång var 1955 och hans sista blev 2019, 64 årgångar har han alltså fått se sina odlingar växa. ! Idag drivs odlingarna och produktionen av Josés barnbarn Antonin Michel som blivit väl omhändertagen och upplärd av José om såväl kvalitet och vikten av tradition.  

Tillbaka