CL. de la Chapelle

CL. de la Chapelle
Millésime 2012

ProducentCL. de la ChapelleRegion/byVilledommangeDruvblandning33% Pinot Noir, 33% Chardonnay, 33% Pinot MeunierVolym750 mlDosage10Art nr-TillgänglighetRestaurangsortiment

Smakprofil

Det lilla kooperativet i Villedommange med 23 medlemmar gör utmärkta champagner, och har varit en av ChampagneHusets viktigaste leverantörer sedan importen startade 2002.

Ofta tänker man inte på vilken stor roll kooperativen har spelat för Champagne sedan 50-talet och fortfarande gör. Här har vi en champagne gjord av lika delar Pinot Noir, Meunier och Chardonnay. Efter jäsning på tank utan malolaktisk jäsning har vinet legat 10 år i flaska med jästen!

Dosagen är 10 g/l men 2012-årgångens syra gör att det knappast känns i den fina balansen. Här har vi en fyllig champagne med exotisk frukt och choklad samt en fint balanserad syra/sötma med lång eftersmak.


CL. de la Chapelle

Den vackra lilla byn Villedommange som har anor från medeltiden ligger alldeles i utkanten av Champagnes huvudstad Reims. Det är en Premier Cru-klassificerad by i nordvästra Montagne de Reims och här dominerar de blå druvorna Pinot Meunier & Pinot Noir.

Det var år 1948 som ett antal odlare i byn gick ihop för att tillsammans göra sin bästa champagne, detta blev starten på CL. de La Chapelle. Idag består kooperativet av 23 oberoende odlare, arvtagarna till de ursprungliga grundarna, med totalt 25 hektar där den årliga produktionen uppgår till 250 000 flaskor. Odlarna har ett stort engagemang i produktionen där de jobbar parallellt mellan tradition och modern utveckling, allt för bästa
kvalitet och resultat.


Vinhuset är perfekt att besöka i närheten av Reims med ett välordnat provningsrum alldeles intill produktionen. Här sitter du bekvämt och kan njuta av bubblorna samtidigt som man kikar ut på vinmakningen. Champagne från La Chapelle består oftast av en stor andel Pinot Meunier och Pinot Noir vilket ger härligt generösa cuvéer som passar både till mingel och mat.

Tillbaka