Henri Goutorbe

Henri Goutorbe
Millésimé 2012 Grand Cru

ProducentH. GoutorbeRegion/byVallée de la Marne, AyDruvblandning75% Pinot Noir 25% ChardonnayVolym750 mlDosage9 g/lPris526 krArt nr73311TillgänglighetSystembolagets beställningssortiment 24 okt 2023

Smakprofil

Cuvée Millésime 2012 Grand Cru består liksom de flesta av Goutorbes cuvéer av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay från Grand Cru vingårdar i rent söderläge i Aÿ. Vinet är jäst på tank med malolaktisk jäsning, har vilat 8 år på jästfällningen och fått en dosage på 8 g/l.

I doften finns lindblom och kaprifol, toner av kanderad lime, päron och varma äpplen. Med lite luftning utvecklas en lätt örtighet, torkad frukt mot mandelmassa och nyanser av rostning. I munnen möter mineralitet, krämighet och en behaglig känsla med stor finess. Avslutet är friskt och fruktigt och eftersmaken full av kraft.


Finns att beställa här

Henri Goutorbe

Uttrycksfull årgångschampagne från plantskolan

Champagne Henri Goutorbe är ett familjeägt champagnehus byggt på den plantskola som Emile Goutorbe startade efter vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet. Efter första världskriget då han drog igång sitt företag var efterfrågan på nya stockar ännu stor i Champagne och framgångarna gjorde det möjligt för Emile att köpa några små vingårdar i området. Med tiden har champagnetillverkning blivit en integrerad del av familjen Goutorbes affär. 

Emile efterföljdes av sonen Henri vilken i sin tur förde vidare såväl passion som kunskap till sonen René som kom att utöka vingårdarna och modernisera vineriet. Idag är också Renés barn Etienne och Bertrand involverade i familjeföretaget. Som medvetna odlare, som än idag också säljer vinstockar, verkar de för att främja biodiversitet och arbetar sedan flera år tillbaka enligt märkningen V.D.C (Sustainable Viticulture in Champagne) initierad av Comité Champagne.

Sedan mer än tio år tillbaka producerar Goutorbe egen el som används i vineriet och till eldrivna fordon. Hästar arbetar i en del vingårdar och fem bikupor ger honung som serveras till frukosten på familjens hotell Hotel Castel Jeanson.Tillbaka