Charlier & Fils

Charlier & Fils
Special Club 2008

ProducentCharlier & FilsRegion/byMontigny-Sous-Châtillon, Vallée de la MarneVolym750 mlPris796 krArt nr73437TillgänglighetSystembolagets beställningssortiment 24 okt 2023

Smakprofil

Fatjäst Special Club från toppåret 2008!

Sedan länge gör odlarfamiljen Perrin som driver Charlier & Fils Special Club och den är ovanligt nog baserad på 70% Chardonnay med 15% Pinot Noir och 15% Meunier som balans, trots att familjens odlingar domineras av Meunier. Vinerna jäses på de stora faten och får ligga där i 9 månader innan de tappas på flaska för flaskjäsning.

Den kultförklarade årgången 2008 gav naturligtvis även här den speciella 08-syran som vi märker i vinet, och familjen har valt att inte släppa sin Club 2008 förrän efter 12 års lagring i flaska med jästen.

Vinet har stor doft av stekta äpplen, nötter, honung och citrus.  Smaken är frisk med en tydlig intensiv 08-syra, nygräddat bröd, kryddighet, kola, vinteräpplen och brynt smör.


Charlier & Fils Special Club  2008 släpps i Systembolagets beställningssortiment hösten 2023

Charlier & Fils

Marnedalen dominerar Meunier, men det odlas även både Pinot Noir och Chardonnay. Strax bakom statyn av påven Urban II i Châtillon finner vi odlarfamiljen Perrin som driver Charlier & Fils. Fader Yves och moder Carole lämnar nu mer och mer över till dottern Lauriane och sonen Maxim.

Det ovanliga med denna odlaren är att man inte har en enda tank, men däremot 57 jättelika fat där man jäser alla viner. Detta gör att alla viner man producerar har en helt egen avrundad och mogen stil. Man har till och med ett jättelikt fat som man kan gå in i och sätta sig med ett glas champagne.

Sedan länge gör man Special Club och den är ovanligt nog baserad på 70% Chardonnay med 15% Pinot Noir och 15% Meunier som balans, trots att familjens odlingar domineras av Meunier. Vinerna jäses på de stora faten och får ligga där i 9 månader innan de tappas på flaska för flaskjäsning. Familjens vinstil kräver ofta en ganska lång lagring på jästen i flaska.

Tillbaka