Pierre Gimonnet

Pierre Gimonnet
Oenophile 2012 Extra Brut Premier Cru

ProducentPierre Gimonnet & FilsRegion/byCôte de Blancs, CuisDruvblandning100% ChardonnayVolym750 mlDosage0 g/lPris559 krArt nr97000Lanserad2019-08-02
Smakprofil

Nyanserad, något utvecklad doft med inslag av gula äpplen, rostat bröd, apelsinblommor, vit choklad och nektarin.

Finns att köpa här

Om Pierre Gimonnet Oenophile Xbrut PS 2012

En champagne som enbart tillverkats av chardonnay kallas ibland blanc de blancs. Pierre Gimonnet ägs och drivs av bröderna Olivier och Didier Gimonnet. De förfogar 28 hektar vinodlingar i byarna Cramant, Chouilly, Oger, vertus och Cuis.

Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt traditionellt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. För en brut nature tillsätter man inget socker innan förslutning.

Lagras i cirka 6 år.

En årgångschampagne ska ha lagrats minst tre år med sin jästfällning innan degorgering. Denna champagne har lagrats cirka sex år på sin jästfällning innan degorgering i januari 2019.

CHA_Gimonnet_700x280
Tillbaka
Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok!