Henri Goutorbe

Henri Goutorbe
Special Club 2008

ProducentH. GoutorbeRegion/byVallée de la Marne, AÿDruvblandning70% Pinot Noir, 30% ChardonnayVolym750 mlDosage6 g/LPrisSystembolaget: 846 krArt nr73464TillgänglighetSystembolagets beställningssortiment

Smakprofil

Välkända H. Goutorbe i Aÿ har släppt sin Special Club 2008!

Familjen Goutorbe i Aÿ är kända i hela Champagne med sina 22 ha odlingar i trakten och vingårdarna som ligger i rent söderläge och ger mogna fina druvor till familjens fylligs och smakrika vinstil. 

Årgången 2008 som höjts till skyarna som en av de bästa på många år ger vinerna en fyllighet men också en tydlig frisk syra som ofta kräver att balanseras av lite mognadstoner. Vinet jästes på tank med malolaktisk jäsning innan den tappades på flaska för flaskjäsning. För sin Special Club 2008 valde familjen att låta den mogna på jästen i 13 år innan den degorgerades med en dosage på 6 g/L.

Vinet har en stor mogen doft av mogna och lite bokna röda äpplen och en tydlig nötighet. Smaken är frisk, fyllig med intensiv äppelsmak, rostade nötter och en tydlig syrafrisk lång eftersmak.

H. Goutorbe Special Club 2008 släpps i Systembolagets beställningssortiment hösten 2023.

H. Goutorbe

Familjen Goutorbe i Aÿ är kända i hela Champagne, både för sina champagner, men också för sitt hotell – Castel Jeanson- och sin plantskola för vinstockar som Emile Goutorbe startade efter vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet. Efter första världskriget då han drog igång sitt företag var efterfrågan på nya stockar ännu stor i Champagne och framgångarna gjorde det möjligt för Emile att köpa några små vingårdar i området. Med tiden har champagnetillverkning blivit en integrerad del av familjen Goutorbes affär. 

Farfar Henri var en av de 12 odlare som bildade Special Club föreningen 1971 och familjen gör troget en Special Club cuvée de bästa åren. Emile efterföljdes av sonen Henri vilken i sin tur förde vidare såväl passion som kunskap till sonen René som kom att utöka vingårdarna och modernisera vineriet. Idag är också Renés barn Etienne och Bertrand involverade i familjeföretaget. Som medvetna odlare, som än idag också säljer vinstockar, verkar de för att främja biodiversitet och arbetar sedan flera år tillbaka enligt märkningen V.D.C (Sustainable Viticulture in Champagne) initierad av Comité Champagne.

Sedan mer än tio år tillbaka producerar Goutorbe egen el som används i vineriet och till eldrivna fordon. Hästar arbetar i en del vingårdar och fem bikupor ger honung som serveras till frukosten på familjens hotell Hotel Castel Jeanson.Tillbaka