Henri Goutorbe

Henri Goutorbe
Millésimé 2010 Grand Cru

ProducentH. GoutorbeRegion/byVallée de la Marne, AyDruvblandning70% Pinot Noir 30% ChardonnayVolym750 mlDosage9 g/lPris-Art nr95791Tillgänglighet*Slutsåld*

Smakprofil

Cuvée Millésime 2010 Grand Cru består, liksom de flesta av Goutorbes cuvéer, av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. I doften finns lindblom och kaprifol, toner av kanderad lime, päron och varma äpplen. Med lite luftning utvecklas en lätt örtighet, torkad frukt mot mandelmassa och nyanser av rostning. I munnen möter mineralitet, krämighet och en behaglig känsla med stor finess. Avslutet är friskt och fruktigt och eftersmaken full av kraft.

Finns att köpa här

H. Goutorbe Millésime 2010

Uttrycksfull årgångschampagne från plantskolan


2010 var ett dramatiskt år för vinbönderna i Champagne. Ändå visade det sig bli en utmärkt årgång för familjen Goutorbe som tillverkar champagne på druvor från egna odlingar i grand cru-byn Aÿ, tre kilometer från Epernay. Intensiva och uttrycksfulla Cuvée Millésime 2010 Grand Cru speglar på ett fantastiskt sätt årgången som rymde allt från perfekta odlingsförhållanden till torka, häftig nederbörd, hård gallring och en stressig skörd som krävde snabba beslut.


Cuvée Millésime 2010 Grand Cru består, liksom de flesta av Goutorbes cuvéer, av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. I doften finns lindblom och kaprifol, toner av kanderad lime, päron och varma äpplen. Med lite luftning utvecklas en lätt örtighet, torkad frukt mot mandelmassa och nyanser av rostning. I munnen möter mineralitet, krämighet och en behaglig känsla med stor finess. Avslutet är friskt och fruktigt och eftersmaken full av kraft.


Champagne Henri Goutorbe är ett familjeägt champagnehus byggt på den plantskola som Emile Goutorbe startade efter vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet. Efter första världskriget då han drog igång sitt företag var efterfrågan på nya stockar ännu stor i Champagne och framgångarna gjorde det möjligt för Emile att köpa några små vingårdar i området. Med tiden har champagnetillverkning blivit en integrerad del av familjen Goutorbes affär. 


Emile efterföljdes av sonen Henri vilken i sin tur förde vidare såväl passion som kunskap till sonen René som kom att utöka vingårdarna och modernisera vineriet. Idag är också Renés barn Etienne och Bertrand involverade i familjeföretaget. Som medvetna odlare, som än idag också säljer vinstockar, verkar de för att främja biodiversitet och arbetar sedan flera år tillbaka enligt märkningen V.D.C (Sustainable Viticulture in Champagne) initierad av Comité Champagne.


Sedan mer än tio år tillbaka producerar Goutorbe egen el som används i vineriet och till eldrivna fordon. Hästar arbetar i en del vingårdar och fem bikupor ger honung som serveras till frukosten på familjens hotell Hotel Castel Jeanson.


Grand Cru 2010 kan fortfarande lagras och varför inte spara det här fina bubblet till en speciell festmåltid eller gastronomisk upplevelse. Familjen Goutorbe som är riktiga gourméer har en lång lista med rätter de tycker passar särskilt bra till den rika och friska champagnen. Vad sägs om gåslever med äppelchutney, gödtupp med gåslever och kastanj, stekt pärlhöna, brieost eller äppelpaj med kanel?

Finns att köpa här

Tillbaka