ChampagneHuset

ChampagneHuset
Collection Vacance

ProducentChampagneHusetVolym4500 mlDosage-Pris2496 krArt nr-Tillgänglighet*Slutsåld*

Smakprofil

En blandad odlarlåda signerad ChampageHuset. Lådan innehåller 1* H. Goutorbe Special Club 2006 Grand Cru Brut 1*Olivier Père & Fils Grand Vintage 2008 1* Juillet-Lallement Blanc de Noirs Grand Cru Brut 1* Pertois-Moriset L'Assemblage Brut 1* Champagne Ostron Blanc de Blancs Grand Cru 1* De Souza Brut Tradition

ChampagneHuset Collection Vacance

Pertois-Moriset L ’Assemblage Brut

Pertois-Moriset är en relativt liten, men mycket ambitiös odlare i Le Mesnil-sur-Oger. Utöver sina fina Grand Cru vingårdar i Côte de Blancs odlar man också druvor i Côte de Sezanne lite längre söderut. Från dessa odlingar, vingårdarna Brabonne-Fayel-80% and Montgenost-20% kommer druvorna till Assemblage, blandningen på svenska, med 50% Pinot Noir och 50% Chardonnay. 70-80% utgörs av skörden 2015 och resterande 20-30% av vin från tidigare årgångar. Vinet är jäst i rostfria ståltankar, den malolaktiska jäsningen har blockerats och sedan har vinet fått vila i flaska med sin jästfällning i minst två år. Dosagen är 5 g/l.

Detta är en mycket frisk och fruktig champagne med citrus- och äppeltoner samt en lång, tydlig och fräsch eftersmak.


De Souza Brut Tradition

Familjen De Sousa kommer ursprungligen från Portugal, men är nu fyra generationer senare en av de kultförklarade odlarna i Avize i hjärtat av Côte de Blancs. Sedan 1999 är de biodynamiskt certifierade och de lägger all sin energi på att i sina champagner uttrycka både druvornas och växtplatsernas karaktärer. ”Tradition” är en champagne där 40% av vinet kommer från tidigare årgångar, och druvorna hämtats både från Grand Cru byn Avize och från Marnedalen. 40% Pinot Noir, 10% Meunier och 50% Chardonnay har jästs i ståltank med naturlig jäst och malolaktisk jäsning. Efter minst två års lagring i flaska med jästfällningen har den degorgerats och fått en dosage på 7 g/l.

Här har vi en medelfyllig champagne med gräddiga toner och intensiv fruktig karaktär med både citrus, äpple och honung.


Champagne Ostron Blanc de Blancs Grand Cru

Champagne ”Ostron” togs fram av landets främsta ostronentusiaster som exempel på den ultimata drycken till Ostrea Edulis, det platta ostronet som växer i Bohusläns kalla och rena vatten, och som håller högsta världsklass.

Champagnen är en ren Chardonnay från Le Mesnil-sur-Oger och således av Grand Cru klass. Denna upplaga är dessutom en ren årgångschampagne från 2011, även om det inte anges på etiketten. Bakom vinet står Vincent Bauchet, vinmakare på Pertois-Moriset, som valde ut de bästa druvorna från Le Mesnil till en årgångscuvée 2011 tillägnad hans dotter Camille och buteljerad i en vacker specialflaska.

Vinet är jäst på tank med malolaktisk jäsning, har Lagrats på flaska med jästfällningen i 7 år och har sedan fått en dosage på 7 g/l.

Denna champagne är en mer mogen, men frisk variant, med tydliga mineraltoner vilket passar utmärkt till ostronens intensiva smak och höga mineralitet.


Juillet-Lallement Blanc de Noirs Grand Cru Brut

Jean Lallement är med sina 4,5 hektar en av våra minsta odlare, men desto inte mindre, en av de mest intressanta. Med odlingar i Verzy och Sillery, båda byar Grand Cru, och en obändig kvalitetsambition, så gör han champagner av högsta klass.

Blanc de Noirs är gjord på druvor från två vingårdar i Verzy, Le Chemins de Waz och Les Baisses Cumaines och två i Sillery Le Fossé Blanc och Le Buisson des Vignes.

50% av vinet utgörs av aktuell årgång 2015 och resterande 50% utgörs av Vin de Réserve, dvs vin från riktigt bra tidigare årgångar. 80% av vinet har jästs på tank, och 20% har jästs på fat och lagrats 4 månader och malolaktisk jäsning har genomförts. Efter minst 2 års lagring i flaska med jästfällningen har vinet degorgerats och fått en dosage på 6 g/l.

Champagnen har en fyllig stil med röda bärtoner och diskretfatkaraktär samt en lång fruktig eftersmak med viss mineralitet.


Olivier Père & Fils Grand Vintage 2008 Brut

I Trelou-sur-Marne i Marnedalen finner vi denna lilla odlare med 11 ha odlingar. Man odlar de tre vanligaste druvsorterna på sina fina vingårdar i söderläge.

Grand Vintage 2008 är som namnet antyder en champagne från den exceptionella årgången 2008. 50% Pinot Noir, 25% Meunier och 25% Chardonnay fick jäsa på tank med malolaktisk jäsning. Efter 9 månaders lagring på tank sur lie, tappades det på flaska där det fick vila med jästfällningen i 9 år. Efter degorgering fick vinet en dosage på 6 g/l.

Komplexitet och viss mognad utmärker champagnen där 2008-syran märks tydligt, men också de torkade frukter som är typisk för mognad som börjar skönjas. Ytterligare lagring kommer att fylla ut kostymen ytterligare.


H. Goutorbe Special Club 2006 Grand Cru Brut

Byn Aÿ ligger strax norr om Epernay i det som kallas Grand Vallée de la Marne. Här finner vi stora hus som Bollinger, Ayala och Deutz, men också en av de mest kända och respekterade odlarna – H. Goutorbe. Med sin kombination av plantskola för vinplantor, champagneodling och hotell är familjen känd i hela Champagne. De fina sydsluttningar som finns kring Aÿ ger både Pinot Noir och Chardonnay av allra högsta klass. Familjen Goutorbe är sedan länge medlemmar i Club Trésors de Champagne också kallad Special Club, vilket gör att kraven på deras champagner avseende kvalitet, typicitet och hållbar odling är extremt höga.

Special Club 2006 består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay, allt från Aÿ Grand Cru. Efter jäsning på tank med malolaktisk jäsning tappades vinet på flaska 2007 och lagrades så med jästfällningen fram till 2018, dvs i 11 år! Efter degorgering fick det en dosage på 8 g/l.

Detta är ett vin med djup gyllene färg, tydlig mogen doft med toner av torkad frukt och stekta äpplen. Smaken är fyllig med fin balanserande syra till en rejäl kropp med mogna rostade toner och en oändlig och komplex eftersmak.


Tillbaka