Michel Furdyna

Michel Furdyna
ChampagneHuset Collection Vintage 95-02

ProducentMichel FurdynaRegion/byCôte des Bar, Celles-Sur-OurceDruvblandning60% Pinot Noir 40% ChardonnayVolym4500 mlDosage7 g/lPris5498 krArt nr257009901TillgänglighetExklusiv lansering via privatimport

Smakprofil

Collectionen 1995-2002 består av sex olika årgångar av Cuvée Préstige som på denna tid bestod av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Sedan 2000 övergick man till 50/50.

Samtliga årgångar är jästa på tank med full malolaktisk fermentering och dégorgerade 2011, så det är således inte några nydegorgerade champagner ni finner, utan viner som lagrats på jästfällningen i flaskan i olika många år, och sedan vilat på korken i 10 år i Michel Furdynas källare. En jämförelse av dem mot varandra ger en utmärkt bild av karaktären hos sex utmärkta årgångar i Côte des Bar.


Michel Furdyna Collection 95-02

Collection Michel Furdyna 1995-2002

Côte des Bar, Celles-Sure-Orces

Detta landskap i södra Champagneområdet heter Aube och gränsar i söder till Chablis. Det faktum att man inte har samma jordmån med kritjord som i de norra delarna, utan kalkrik lerjord, s k ”Kimmeridgelera”, precis som sin södra granne, Chablis, har ställt till det under historien. 

När man 1910, efter svåra år av vinlusangrepp, försökte börja få till ett regelverk för vad som skulle få kallas Champagne, protesterade många odlare i norr och jämförde druvor från Aube med s k utländska druvor (ofta från Loire) som en del mindre nogräknade firmor använde i sin framställning av champagne. Ryktet gick att man skulle tillåta odlarna i Aube att göra en slags andra klassens, men dock champagne.

1910-1911 yttrade sig detta missnöje i stora upplopp, där odlare brände ner byggnader för större firmor i t ex Aÿ, och militär fick ingripa för att stävja upploppen. Innan dispyten hann löses utbröt första världskriget, och man fick annat att tänka på under många år.

Under början av 20-talet tog man upp arbetet igen för att skapa ett regelverk kring vad som skulle få kallas för champagne. Så småningom kom man fram till att inkludera Aube och 1927 blev reglerna klara. Champagnedistrikten i Aube bär namn efter de två huvudorterna Bar-sur-Seine och Bar-sur Aube och kallas därför Côte des Bar. Deras sydligare läge ger lite varmare klimat och karaktärerna på champagnerna är ofta lite mjukare än i de norra delarna. Deras Pinot Noir är mycket känd och förutom bra Chardonnay, så odlar här också en hel del Pinot Blanc.

Odlaren

Michel Furdyna är en vinodlare av polskt ursprung som startade sin firma 1974 och sedan dess växt till 8 ha odlingar. För att markera sin ekologiska inriktning är han certifierad enligt Terra Vitis. Han är en välkänd figur med sin imponerande mustasch.

Odlingen och vinifieringen sköts nu huvudsakligen av hans brorson Mathieu, men Michel med fru Marie-Noêlle, deltar en hel del i verksamheten, när Michel inte ägnar sig år jakt.

Champagnerna

Collectionen 1989-1999 består av sex olika årgångar av Cuvée Préstige som på denna tid bestod av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Sedan 2000 övergick man till 50/50.

Samtliga årgångar är jästa på tank med full malolaktisk fermentering och dégorgerade 2011, så det är således inte några nydegorgerade champagner ni finner, utan viner som lagrats på jästfällningen i flaskan i olika många år, och sedan vilat på korken i 10 år i Michel Furdynas källare. En jämförelse av dem mot varandra ger en utmärkt bild av karaktären hos sex utmärkta årgångar i Côte des Bar.


1995 Cuvée Prestige Brut

Detta var en lite mer robust årgång med fylliga balanserade viner. Tirage år 1999 ger 12 år på jästfällningen i flaska och 10 års flasklagring. Dosage 7 g/l

1996 Cuvée Prestige Brut

Här har vi en av seklets mest legendariska årgångar även om vissa hävdar att syran var för extrem. Detta, tillsammans med en intensiv frukt, har gjort vinerna mycket långlivade och många börjar först nu bli drickmogna. Tirage 1997 ger 14 år på jästfällningen i flaska och sedan 10 års lagring på korken. Dosage 7 g/l.

1998 Cuvée Prestige Brut

En relativt varm årgång som gav njutbara fruktiga champagner med knapp men balanserad syra och stor charm. Tirage år 2000 ger 11 år på jästfällningen i flaska och 10 års flasklagring. Dosage 7 g/l.

1999 Cuvée Prestige Brut

En väldigt knepig årgång för blå druvor men helt fantastisk för Chardonnay, gav fina balanserade viner som oftast är drickmogna nu. Tyvärr är denna fina årgång ofta förbisedd, då den överglänsdes av haussen kring årgång 1996. Tirage 1996 ger 15 år på jästfällningen i flaska och sedan 10 års lagring på korken. Dosage 7 g/l.

2000 Cuvée Prestige Brut

Detta var, som på de flesta håll i Frankrikes vindistrikt, en stor, kraftfull och mycket bra årgång som håller fint ännu. Tirage 1991 ger 20 år på jästfällningen i flaska och 10 års lagring på korken. Dosage 7 g/l.

2002 Cuvée Prestige Brut

En utsökt årgång, speciellt för Chardonnay, gav fina balanserade viner som oftast är drickmogna nu. Tyvärr är denna fina årgång ofta förbisedd, då den överglänsdes av haussen kring årgång 1996. Tirage 1996 ger 15 år på jästfällningen i flaska och sedan 10 års lagring på korken. Dosage 7 g/l.


Tillbaka