Pertois-Moriset

Pertois-Moriset
Cuvée CH 2012

ProducentPertois-MorisetRegion/byCôte des Blancs / Mesnil Sur OgerDruvblandning100% ChardonnayVolym750 mlDosage5 g/lPris396 krArt nr93304Lanserad2020-03-02
Smakprofil

Pertois-Moriset CH 2012 är en specialcuvée för Champagnehuset, producerad av vinmakaren Vincent Bauchet som tillsammans med frun Cécile driver Pertois-Moriset. Champagnen är tillverkad av Chardonnay från de egna odlingarna på fina lägen i Grand Cru-byn Le Mesnil-sur-Oger. 2012 anses på det stora hela ha bäddat för viner av hög kvalitet i Champagne trots att en kall vår med klen blomning och en torr sommar gav en mycket låg skörd.

Bubblande vårkänslor från grön odlare i Grand Cru-byn Le Mesnil-sur-Oger

Det finns mycket att glädjas åt när våren anländer och i total harmoni med sprittande vårkänslor, friska vindar och den första skira grönskan anländer Pertois-Morisets Blanc de Blancs champagne av fina årgången 2012. Dessutom med en prislapp som får oss att göra en extra volt av lycka.


Pertois-Moriset CH 2012 är en specialcuvée för Champagnehuset, producerad av vinmakaren Vincent Bauchet som tillsammans med frun Cécile driver Pertois-Moriset. Champagnen är tillverkad av Chardonnay från de egna odlingarna på fina lägen i Grand Cru-byn Le Mesnil-sur-Oger. 2012 anses på det stora hela ha bäddat för viner av hög kvalitet i Champagne trots att en kall vår med klen blomning och en torr sommar gav en mycket låg skörd.


Vinet har jäst på ståltank, genomgått malolaktisk jäsning och sedan legat på jästfällningen i flaska under sju år. Degorgering skedde i juni 2020 med en dosage om 5 gram per liter. Här finns en fin intensitet med och tydlig mineralitet blandad med en lätt mognadston. Vinet kan avnjutas nu men den som har tålamod kommer att bli rikligt belönad. I smaken finns gula äpplen, vit stenfrukt, mogen citron, en lätt brödighet och en tydlig, snygg mineralitet som passar perfekt till ostron och skaldjur.


Vincent och Cécile Bauchet efterträdde Céciles far inom familjeföretaget och de senaste åren har de gjort en rejäl kvalitetsresa med en ny anläggning och källare och ett nytt approach i vinmarkerna. Som vinbönder som gör champagne av sina egna druvor, ser Vincent och Cécile till att arbeta ekologiskt i så stor omfattning som möjligt i sina odlingar. Till exempel bekämpas den fruktade vinskottsmalen med biologiska feromonfällor och gräs tillåts breda ut sig för att binda såväl näringsämnen som fukt i markerna.

Tillbaka
Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok!